Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Rape: propietats nutricionals i beneficis per a la salut

Subtítulo

Descobrix els beneficis del rap, un aliment baix en greix, ric en proteïnes i amb grans propietats nutricionals per a la salut.

Imagen destacada
Rape: propietats nutricionals i beneficis per a la salut
Body

Què és el rap i quines característiques té?

 

El rap pertany a la família dels lògids, entre els quals cal destacar-ne les dos espècies més comercialitzades: el rap blanc i el rap negre, la característica diferenciadora dels quals és la coloració del peritoneu (la membrana que recobrix les vísceres).  Per això és complex distingir-los a simple vista.

Les principals àrees de distribució són el Mediterrani i l’Atlàntic, on les zones de captura per al rap blanc s’estenen des del golf de Guinea fins al mar de Barentsz, i les del rap negre van des del Senegal fins a la Gran Bretanya. Els ormejos més usats per a capturar el rap són l’arrossegament, el palangre i el tresmall. La temporada dura tot l’any.

 

Valor nutricional del rap: un peix ric en proteïnes

 

El rap és un peix blanc que té un baix contingut en greixos , de manera que el valor calòric és molt reduït. En canvi, l’aportació proteica és significativa i resulta una bona font de vitamines del grup B (en concret, B12 i B3) i de minerals com el seleni i el fòsfor i, en menys proporció, el ferro).

Per tot això, és un producte molt recomanable per a qualsevol persona i, en especial, per a aquelles que seguixen dietes hipocalòriques. A més, com que no té espines, és una bona manera d’habituar els més menuts a menjar peix.
 

Sabies que…

 

El rap era un peix menyspreat inicialment pels pescadors. Just després de capturar-lo, el tiraven al mar de nou. Les denominacions que rep tampoc hi ajuden massa: granota de mar o rap fotaire són dos maneres d’anomenar-lo. 

Es tracta de noms que reflectixen el to una miqueta despectiu amb què se’l coneix.

 

 

Com cal triar i conservar el rap correctament

 

Per seleccionar la millor peça hem de fixar-nos en tres aspectes: 

Mida

Podem trobar raps de diferents mides, de manera que, segons l’ús que li vulguem donar, en triarem peces menudes si són per a fregir, per a fer a la brasa o per a saltar, o en triarem peces més grans si volem fer el rap guisat o al forn.

Fermesa

La fermesa és molt important per a tots els peixos, i en el cas del rap la carn ha de ser ferma al tacte i lleugerament elàstica. Hem d’evitar el peix amb carn blaneta.

Color

La carn del rap ha de ser d’un color entre blanc cremós i rosa clar. Les taques fosques són signes d’antiguitat o d’un emmagatzemament inadequat.

Pel que fa a la conservació d’esta classe de peix, una vegada el tinguem a casa i estiga net, l’hem de conservar en la part més freda de la nevera, tapat per a evitar-ne alteracions en la carn i per a impedir que la seua olor s’escampe a altres aliments. A més, l’hem de consumir, com a molt, en les 48 hores següents.  
 

Formes saludables de cuinar rap 

 

El cap, l’espina i la pell són la base perfecta per a un bon fumet o caldo  de peix, amb què podrem elaborar arrossos o sopes amb un sabor agradable.

La seua carn admet moltes preparacions: al forn, en un guisat, a la brasa, cru en un ceviche o bollit en salpicó.

El fetge té un sabor intens i es pot usar com una part del plat que preparem, per a donar-li sabor, o també es pot tractar com el fetge d’ànec o foie fresc, cuit volta i volta a la planxa.   

Comentaris (0)
Modal Register