Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Propietats del porro

Subtítulo

Amb un sabor similar al de la ceba, el porro és una verdura que aporta vitamines i fibra. Et comptem els beneficis que el porro pot aportar-te.

Imagen destacada
Propietats del porro
Body


El porro pertany a la família de les liliàcies, més concretament al gènere Alium, al qual també pertanyen els alls, les cebes tendres, les cebes i el cebollí. A diferència dels seus familiars, el porro no presenta engrossiment en el bulb ni en la tija.

Els porros són originaris de Mesopotàmia, Egipte, Turquia i Israel, i existixen des de fa almenys 4.000 anys. En l’antiguitat s’utilitzava com a aliment, però també com a medicina. A Espanya se’n va introduir el cultiu i consum en l’edat mitjana. Actualment, es cultiva principalment a la zona nord d’Espanya: País Basc, Navarra i La Rioja. Encara que som un gran consumidor d’esta hortalissa, el país que produïx i consumix més porros és França.

Propietats del porro

L’aigua n’és el component majoritari, i això, unit al baix contingut en hidrats de carboni, convertix el porro en un aliment d’escassa aportació calòrica. A més, presenta una quantitat important de fibra i d’algunes vitamines i minerals:

  • Font de vitamina C, ajuda a protegir les cèl·lules del mal oxidatiu i afavorix l’absorció del ferro.
  • Font de vitamina B6, que actua en el funcionament del sistema immunològic i ajuda a disminuir el cansament i la fatiga.
  • Ric en àcid fòlic, que ajuda a disminuir el cansament i la fatiga. Molt important durant l’embaràs, ja que contribuïx al creixement dels teixits materns.


Tipus de porros

La temporada del porro comença a l’octubre i s’estén fins a finals de maig, encara que hui dia podem trobar-ne en totes les èpoques de l’any en els supermercats. N’hi ha diferents varietats segons la mida:
• Curts i semillargs: són més freqüents en les èpoques d’estiu i el seu gust és més suau.
• Porros llargs: són els més comuns.
• Porro silvestre: també coneguts com “alls porros” pel sabor intens entre porro i all. Perfectes per a usar-los en remenats.


Com es cuinen els porros

En general, el porro es pot menjar bullit, fregit o cru. De tota manera, perquè mantinguen tots els beneficis i les propietats, la millor manera de cuinar-los és al vapor, en lloc de fregits o bullits.

Idees per a preparar porros

  1. Talla la part més verda del porro i lleva’n les fulles més dures que té en l’exterior.
    2. Lleva la part del bulb i talla la tija a la llarga.
    3. Renta-la bé sota aigua corrent.
    4. Talla-la en juliana a la llarga, encara que també la pots tallar a rodanxes fines. En qualsevol cas, talla fins a arribar a la part més verda que hem mantingut.
    5. Assegura’t que les tires estiguen molt fines per a escurçar el temps de cocció.
    6. Deixa que els porros reposen almenys 5 minuts abans de cuinar-los.


Truc en la cuina: aprofitar les fulles del porro

Encara que per a menjar-les en cru les fulles d’estos aliments poden semblar-nos més fibroses, les podem utilitzar per a enriquir un caldo o introduir-les en sopes i potatges, on queden més blanetes. Això sí, sempre ben rentades.

Les tiges altes dels porros, que són més verdes, es poden usar per a donar més sabor a remenats, truites o pastissos salats tipus quiche, i també per a adornar plats igual com fem moltes vegades amb el cebollí.


Y a taula:


Comentaris (0)
Modal Register