Peix blau: llista d’espècies i les seues propietats
El peix blau, també conegut com peix gras, és ric en Omega3 i un aliment molt saludable. T'expliquem quines varietats de peix corresponen a esta tipologia, les característiques i beneficis.
El peix és un dels puntals fonamentals de la dieta mediterrània, a més d’un dels aliments més sans i nutritius que hi ha. El peix és la principal font d’àcids grassos poliinsaturats. Dins d’esta categoria, els més coneguts són els Omega-3, greixos que tenen un efecte positiu en la prevenció de malalties cardiovasculars, ja que ajuden a reduir la pressió arterial, augmenten el colesterol bo i reduïxen el colesterol roín i els triglicèrids.
El peix es dividix en dos grans grups, peix blanc i peix blau, encara que estos límits no estan ben definits perquè el contingut en greix pot variar per molts factors (època de l’any, reproducció...). Esta classificació no es basa en criteris biològics, sinó nutricionals. El peix blau, o peix gras, té una proporció de greix intramuscular que supera el 5%. En canvi, el peix blanc o magre en conté tan sols un 2% aproximadament. Hi ha una classe intermèdia, els peixos semigrassos, com el llobarro o l’orada, que contenen entre un 2% i un 5% de greix aproximadament.

Peix blau: llista de lesespècies més saludables i les seues propietats
• Tonyina
• Sardina
• Cavall
• Bonítol
• Salmó
• Areng
• Truita de riu
• Anguila
• Congre
• Caçó
• Peix espasa
• Turbot
• Sorell
Quatre racions de peix a la setmana
El peix blau també és ric en proteïnes d’alt valor biològic, com els aminoàcids essencials, necessaris perquè l’organisme funcione de manera adequada. Els nutricionistes aconsellen menjar tres o quatre racions de peix a la setmana, dos o tres de peix blau i entre una i dos de peix blanc, la qual cosa equival a consumir uns 700 o 800 grams de peix a la setmana.
Encara que tots els membres de la família haurien de consumir peix amb esta regularitat, cal tindre en compte que els àcids grassos són especialment recomanats durant l’embaràs, la lactància materna i la infància.

Peix fresc de llotja. Del mar a la taula en menys de 24 hores
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.