Com és el mètode FlyLady?
Si fa uns anys es va popularitzar i va triomfar a través de les xarxes socials el mètode de la japonesa Marie Kondo, ara ha arribat per quedar-se la revolució en neteja i manteniment de la casa, el mètode FlyLady de l’escriptora americana Marla Cilley.
Però... en què consistix el seu mètode? Segur que moltes vegades hem sentit dir a les nostres mares, iaies i ties que el treball de casa no s’acaba mai, i és veritat. La casa requerix un treball i un manteniment continu, però també és veritat que els estils de vida que tenim actualment no ens permeten dedicar tant de temps a les faenes de la casa.
Per això, Marla Cilley ha elaborat un mètode senzill i fàcil de dur a terme per a crear un ambient acollidor, net i ordenat en la nostra casa en el dia a dia.
El mètode FlyLady consistix en rutines per a mantindre-ho tot en ordre sense haver de dedicar massa temps a les faenes de casa.

Com és el sistema de neteja del mètode FlyLady?
- La pica de la cuina sempre neta i buida
Per a l’autora del mètode LadyFly és molt important mantindre la pica sempre neta, buida i seca, ja que és la zona de la casa on hi ha més sensació de brutícia i de desastre. Cada vegada que usem algun atifell de cuina, ens recomana netejar-lo, torcar-lo i guardar-lo o deixar-lo al rentavaixella. Només este gest ja ens ajudarà a tindre un ordre visual en la cuina.
- Sabates i sabatilles
Segons l’escriptora nord-americana, alçar-nos i vestir-nos com si haguérem d’eixir al carrer ens ajuda de manera mental a estar preparats per a arrancar el dia amb energia. És un fet mental i de bona actitud per a afrontar la jornada. A més a més, ens ajuda a ser més àgils.
- Una estança en 15 min
Triarem cada dia una estança de la casa i li dedicarem 15 minuts de rellotge, exactes. De fet, Marla Cilley explica en el seu llibre que la casa no s’embruta en un dia, per tant en 15 min podem arreplegar i netejar l’estança que siga, ja que no estan tan brutes. A més a més, recomana que ens posem el cronòmetre per a dedicar-li el temps estimat i no més. Esta tècnica ens ajudarà també a no perdre el focus del que fem i anar directes al gra. Però hem de ser realistes i, si tenim habitacions molt grans, l’ideal és dividir-les si veiem que és impossible netejar-les en eixos 15 minuts.
- Rutines
Una vegada avancem en el mètode és moment d’establir rutines. Per a fer-ho podem dividir-les en tres franges: rutines del matí, de la vesprada i de la nit. Per exemple: fer el llit just quan ens alcem, deixar el bany ordenat i net (llevar pèls, deixar la pica ordenada, la roba arreplegada); identificarem els punts més conflictius de la casa per a arreplegar un poc cada dia, i també podem agafar una bossa de fem i tirar 27 trastos que no usem: pot parèixer que en són molts, però si ho posem en pràctica segur que al final n’ixen més de 27.
També, abans de gitar-nos, dedicarem 10 minuts a arreplegar les coses que estan desordenades. Així prepararem la casa per a l’endemà.
Si fem això cada dia, convertirem estes rutines en tasques automàtiques i no ens pesaran en el temps.
- Calendari d’organització d’estances
Organitzarem en un calendari a quina estança dedicarem cada dia els 15 minuts de neteja... Portar un pla setmanal ens ajudarà amb l’ordre i el control d’on hem de posar més intensitat en la neteja i la recollida.