L’origen de la cervesa

Hui emprendrem un viatge en el temps per remuntar-nos fins a un moment singular en la història de la humanitat: l’invent de la cervesa. Però abans d’eixir, i per a fixar bé la destinació de la nostra aventura, el primer que hem de fer és definir quin tipus de beguda podem anomenar cervesa des d’un enfocament més ampli que el de la realitat actual.
En un sentit universal i amb eixa mirada històrica, podem dir que la cervesa és una beguda alcohòlica elaborada a partir de la fermentació de cereals i aromatitzada amb plantes, que pot tindre afegides fruites i altres fonts de sucre.
Tenint com a punt de partida esta definició, ens trobem amb un problema per a fixar el rumb de la nostra màquina del temps, i és que l’origen de la cervesa no està unit a una única regió del planeta, sinó que al llarg de la història s’han elaborat diferents cerveses en quasi tots els continents, de manera que cada recepta respon als ingredients disponibles en aquell lloc: ordi i blat a l’Orient Mitjà i Europa, mill i sorgo a Àfrica, dacsa a Amèrica o arròs a Àsia.
Tampoc serà fàcil ajustar el comptador del temps de la nostra màquina, perquè hi ha diferents teories sobre quan es va fer la primera cervesa. Alguns investigadors associen de manera inseparable l’elaboració de la cervesa amb la del pa per la similitud d’ingredients i processos entre les dos, i això fa que l’origen se situe entre els anys 10.000 i 6.000 aC. Tanmateix, això ara és només una hipòtesi, de manera que apuntarem uns mil·lennis més a prop en el nostre viatge.
Els primers vestigis de l’elaboració, i per tant de l’origen de la cervesa, ens han arribat a través de l’arqueologia. En diferents jaciments de la regió de Mesopotàmia han aparegut atuells de fang datats entre el 5.000 i el 4.000 aC que, després d’analitzar-los, s’ha demostrat que s’utilitzaven per a la fermentació de cereals.
Posteriorment, i a la mateixa regió, apareixen referències escrites sobre la cervesa, bé com a receptes o bé en documents legals com el codi d’Hammurabi.

No lluny d’allà ni en l’espai ni en el temps, a l’Egipte dels faraons, la cervesa va aconseguir una esplendor inaudita fins llavors, perquè formava part del salari dels treballadors, de la dieta dels ciutadans i dels rituals religiosos, i això va fer d’este imperi la primera potència cervesera mundial de la història.

Però com déiem adés, l’origen de la cervesa no es reduïx a una sola regió del planeta. Només com a exemples citarem que a la nostra península s’han trobat restes de begudes fermentades a partir de cereal a Sant Sadurní (Barcelona) i a la vall d’Ambrona (Sòria), que en àmplies zones de l’Amèrica precolombina s’elaborava una beguda coneguda com “chicha” a partir de la fermentació de la dacsa i que a Àsia podem trobar cerveses de mill i fins i tot considerar el sake com una cervesa elaborada amb arròs, segons la nostra definició de partida
El desenvolupament del transport marítim a partir del segle XV, juntament amb el domini polític i mercantil de les grans potències europees, va unificar gradualment el concepte de cervesa al voltant de les que s’elaboraven al nostre continent, en les receptes de les quals l’ordi, el blat i el llúpol eren protagonistes absoluts. Alemanys, belgues, holandesos i britànics no només produïxen i exporten les seues cerveses, sinó que funden companyies cerveseres en tots els racons del planeta i fan de la cervesa la beguda global per excel·lència.
Els avanços tècnics aplicats a l’elaboració cervesera, especialment a partir de la revolució industrial, han anat perfilant els estils clàssics fins a la forma en què hui els coneixem, que ens permeten reproduir qualsevol en qualsevol lloc del món gràcies al control dels rents, a la possibilitat d’igualar diferents aigües amb l’ajust dels seus minerals i al control minuciós de cada un dels processos.
Tornats per fi del nostre viatge a través del temps, és el moment de triar una cervesa per a brindar pel retorn, assaborir cada glop amb plaer i començar a pensar en el pròxim viatge, real o imaginari.
Salut!
Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer Academia de la Cerveza
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.