Les millors cerveses alemanyes

Julio Cerezo – sommelier de cerveses
Director de Sabeer, Academia de la Cerveza
A ningú se li escapa que les cerveses alemanyes tenen un lloc destacat en el món per la qualitat, el volum de fabricació i els segles de tradició. De fet, el gust dels alemanys per la cervesa i la cultura cervesera ve de lluny, com ho prova el fet que ja en la edat mitjana els monjos de centenars de monestirs fabricaven diferents estils per al consum propi i la venda.

I encara que les monges no n’elaboraven, una de molt singular –Hildegarda de Bingen– també va tindre una gran influència en la història de la cervesa, ja que va facilitar l’extensió de l’ús del llúpol. Gràcies a la investigació i divulgació que santa Hildegarda va fer de les seues propietats conservants, el llúpol va esborrar del mapa cerveser la resta de plantes aromàtiques. Potser estes propietats conservants no es quedaven només en la cervesa, sinó que també s’estenien a qui la consumia, ja que la Sibil·la del Rin va arribar als 81 anys, una cosa extraordinària per al segle XII.
Alemanya és també la Llei de Puresa de 1516, que restringia els ingredients permesos en l’elaboració cervesera i que està considerada la primera normativa alimentària de la història. També s’especula que al país germànic es feren les primeres cerveses de tipus lager o de baixa fermentació, per l’aclimatació dels ceps de rent a les baixes temperatures dels soterranis dels monestirs.
Per tot això, no és estrany que un bon nombre dels estils de cervesa, que satisfan el paladar d’aficionats de tot el món, tinguen l’origen a Alemanya. Ací ressenyarem alguns d’estos estils que, per la singularitat, mereixen un lloc destacat en el rànquing de les millors cerveses alemanyes:
Helles > són cerveses lager daurades amb un contingut alcohòlic moderat, elegants i refrescants amb aromes de forn molt subtils.
German pils > la versió alemanya de les Pilsen txeques, amb un estil que ha inspirat quasi totes les cerveses més consumides a Espanya.
Weizenbier > les populars cerveses de blat, tèrboles, d’espuma abundant i aromes afruitats i especiats i amb amargor baixa. Encara que s’anomenen “de blat”, sempre inclouen en la recepta una part important de malta d’ordi.
Märzen > estes cerveses tenien més quantitat de cereal i contingut alcohòlic i s’elaboraven al mes de març per a conservar-les millor i consumir-les durant l’estiu, temporada en què l’elaboració estava prohibida.
Bock > abasta una àmplia família de cerveses amb més intensitat, torrat del cereal i un contingut alcohòlic superior. Són originals de la ciutat d’Einbeck i quasi sempre hi ha un boc representat en l’etiqueta, símbol de la seua força

En el supermercat trobareu opcions per a iniciar un recorregut sensorial per algun d’estos estils, ja siguen cerveses elaborades a Alemanya, com la Paulaner Weissbier i Franziskaner Weissbier Naturtrüb, o fabricades ací a Espanya, com la San Miguel 1516 que homenatja la famosa llei cervesera bavaresa; i la Turia Märzen, que reproduïx este estil típicament germànic
I si voleu que l’experiència siga completa, acompanyeu-les amb unes saboroses bratwurst amb mostassa i uns cogombrets agredolços.
Prost!
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.