La cervesa és hidratant?: mite o realitat
Creus que la cervesa és hidratant? Esta beguda té aspectes positius, però hui et contarem si pot ser una aliada en la hidratació.

Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer Acadèmia de la Cervesa
Tots sabem que la cervesa té un important contingut d’aigua en la recepta, que pot oscil·lar entre el 85% i el 92% del total en funció de l’estil. Això significa que, quan ingerim una cervesa, aportem aigua a l’organisme, i d’ací es podria deduir que l’estem hidratant.
Però de veritat és així?
Per a respondre amb rigor a esta pregunta hem de fer un examen més a fons de tots els continguts que la nostra cervesa porta diluïts en eixa important quantitat d’aigua i que són, d’una banda, els que aporten cada un dels seus altres ingredients -malta d’ordi i altres cereals, llúpol, rent, a vegades fruites i espècies… - i de l’altra els que es creen durant la seua elaboració i molt especialment durant el procés de la fermentació. Parlem del contingut alcohòlic.
L’alcohol de la cervesa, com el de qualsevol altra beguda, té una influència significativa sobre els nivells d’hidratació del nostre organisme per l’important efecte diürètic que té.
Segur que hem comprovat per pròpia experiència que quan bevem cervesa hem de visitar el bany amb més freqüència que quan bevem només aigua. Això passa perquè l’alcohol inhibix la secreció de l’hormona antidiürètica (ADH), que actua sobre el renyó per a reabsorbir aigua i esta, com que no és reabsorbida, es rebutja a través de l’orina.
Doncs bé, eixe efecte diürètic té com a conseqüència una pèrdua d’hidratació que la ingesta de l’aigua que es conté en la mateixa cervesa no arriba a compensar, especialment quan parlem de cerveses amb un cert contingut alcohòlic. A conseqüència d’això, l’única manera possible d’hidratar-nos a base de cervesa seria fer-ho prenent només referències etiquetades com a 0,0, en les quals, com que no contenen alcohol, no es produïx l’efecte diürètic.

Per això, en situacions on s’afavorix una major ingesta de cervesa del que és habitual -durant l’estiu amb les altes temperatures o després de fer exercici físic- és important que vigilem este aspecte per a cuidar l’organisme. A més de l’opció ja esmentada de les cerveses 0,0, també podem alternar la ingesta de cervesa amb la d’aigua i així mantindre la hidratació corporal en el nivell adequat.
En resum, disfrutem del sabor de la cervesa però sempre amb moderació per a cuidar la salut i així poder fer-ho durant molts anys més.
Salut!

Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.