Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

La cervesa és vegana?

Imagen destacada
La cervesa és vegana?
Body

Els diferents estils, aromes i sabors de la cervesa o els seus maridatges gastronòmics variats i sorprenents són motiu de conversa freqüent entre els consumidors habituals d’esta beguda popular. No obstant això, hi ha altres aspectes de la cervesa que van més enllà de la mera percepció sensorial, com ara la qüestió que hui ens ocupa:

PODEM DIR QUE LA CERVESA ÉS VEGANA?

 

A primera vista, caldria suposar que totes les cerveses del món han sigut, són i seran sempre aptes per a vegans, però una mirada en profunditat ens pot oferir alguna sorpresa. Quasi tots sabem que els ingredients habituals en l’elaboració de cervesa –aigua, malta d’ordi o de blat, dacsa, arròs, avena, llúpol, rent, espècies…– són tots aptes per al consum per persones que seguixen una dieta vegana i que, per tant, rebutgen qualsevol aliment d’origen animal.

Tot i això, en l’elaboració cervesera pot haver-hi elements que no siguen estrictament ingredients i que, sense formar part del producte final, intervinguen en alguna fase del procés: per exemple, els agents clarificadors. S’utilitzen per a obtindre cerveses d’aspecte net i cristal·lí, alguns dels quals són d’origen animal, com ara la ictiocol·la, anomenada també cola de peix, habitual durant molts anys entre els fabricants britànics..

Si s’utilitza esta cola de peix durant l’elaboració de cervesa i a continuació es filtra el líquid sense deixar restes del clarificador en el producte final, podem dir que la cervesa és vegana? La resposta és que no. Per això i per altres raons, quasi tots els fabricants cervesers han deixat d’utilitzar este tipus de recursos i els han substituït per uns altres, per exemple, l’irish moss, o molsa d’Irlanda, que encara que també procedix de la mar, és una alga i per tant vegetal. Algunes marques com Guinness han fet pública esta decisió, però curiosament la majoria de cerveseres, encara que no utilitzen productes d’origen animal, no posen l’accent a comunicar-ho al consumidor.

Bloque 2

Actualment és difícil trobar en el mercat espanyol cerveses que no siguen veganes. Les marques més populars com ara Mahou, San Miguel, Damm, Estrella Galicia, Alhambra, Ambar o Cruzcampo, i qualsevol de les innombrables artesanes, elaboren totes les seues cerveses aptes per a vegans, tot i que encara no és freqüent la inclusió d’un etiquetatge específic que ho indique, com per exemple el segell europeu V-Label.

Entre les excepcions curioses no podem deixar d’esmentar l’existència de cerveses elaborades amb mel dins de l’estil de les Honey Beer, i d’altres a les quals s’afigen petxines d’ostres o inclús el mateix mol·lusc en alguna fase de l’elaboració, com per exemple les Oyster Stout. Òbviament, els dos estils queden fora de l’àmbit de consum vegà.

 

En resum, inclús existint algunes excepcions estranyes, podem respondre a la pregunta inicial afirmant que la cervesa és vegana i que, a més, acompanya perfectament moltes elaboracions gastronòmiques també basades en ingredients vegetals. Per exemple, uns bolets de temporada saltats amb salsa de soja i degustats en harmonia amb cerveses que ens oferisquen un perfil de maltes torrades, com ara Alhambra Roja, Voll-Damm o Estrella Galicia 1906. De segur que repetim més d’una vegada esta combinació deliciosa que ens du fins a la taula els sabors, aromes i colors de la tardor.

Salut!

Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer Academia de la Cerveza

Comentaris (0)
Modal Register