Gelatina vegetal: com podem fer gelatina amb agar-agar
¿Saps com fer gelatina vegetal amb agar agar? T'expliquem com utilitzar esta alga com gelificant natural per fer postres i plats vegans.

La gelatina neutra és una substància que s’utilitza sobretot en rebosteria per a donar consistència a les postres. Hi ha dos tipus de gelatina, l’animal i la vegetal. La gelatina animal és la que s’ha utilitzat tradicionalment en la cuina occidental. Prové del col·lagen d’ossos i cartílags dels animals per efecte de la cocció i és molt nutritiva, ja que el 90 % és proteïna. Continua sent la més utilitzada hui en dia, però per l’augment de la població que no consumix productes d’origen animal, cada vegada té més presència la gelatina vegetal.
La gelatina vegetal, també coneguda com agar-agar, s’obté principalment a partir de les algues roges, per la qual cosa és apta per a vegetarians i vegans. El millor de l’agar-agar és la seua versatilitat. No aporta color, olor, ni sabor. Només en modifica la textura. L’origen de l’agar-agar és japonés, va ser descobert al segle XVII. Allí s’anomena kanten o ‘aliment de déus’. La paraula agar-agar té origen malai, perquè va ser Malàisia qui va adoptar el producte amb finalitats comercials i el va distribuir a Occident.
On podem comprar agar-agar? Al supermercat, als comerços d’alimentació oriental, a les tendes de nutrició i herbolaris, la podem trobar en forma de pols o fibres. Preparar esta gelatina vegetal a casa és molt senzill i la tindrem llesta en pocs minuts.
La gelatina vegetal, també coneguda com agar-agar, s’obté principalment a partir de les algues roges, per la qual cosa és apta per a vegetarians i vegans.

Com podem utilitzar agar-agar per a fer gelatina vegetal
Per a preparar gelatina vegetal amb agar-agar, recomanem comprar-la en pols per a poder controlar millor la quantitat que utilitzem. Fer gelatina vegana és molt senzill, només cal seguir els passos següents:
1. Afegim l’agar-agar al líquid amb el qual volem fer una gelatina. Sempre amb el líquid fred.
2. El portem a ebullició suau durant dos minuts, sense deixar de remenar per a evitar que es puguen produir grums.
3. El deixem refredar.
Una de les receptes més fàcils de preparar a casa és fer una gelatina de fruites naturals. Es dissol la quantitat recomanada d’agar-agar en un litre de suc de fruita, es calfa i es porta a ebullició dos minuts. Ho deixem refredar a temperatura ambient i ho aboquem en un motle que posarem a la nevera fins que qualle. Li podem afegir fruita natural tallada en trossets.
Quanta quantitat d’agar-agar hem d’utilitzar per a fer gelatina?
La quantitat dependrà del resultat que vulguem obtindre. Com més agar-agar afegim al líquid, més consistent quedarà la mescla. Per a una gelatina suau, s’han d’afegir 4 grams d’agar-agar en pols per cada litre, però si volem una gelatina de textura dura, caldrà afegir fins a 10 grams per cada litre.
L’agar-agar no només es pot utilitzar com a gelatina vegetal, també s’utilitza com a espessidor. Si la concentració de l’alga és menor, la podem usar per a espessir un guisat, unes natilles, una crema, un gelat o una salsa. Si volem utilitzar l’agar-agar com a espessidor, aleshores no ha d’arribar a bullir, simplement hem de posar el líquid que vulguem espessir a foc mínim i dissoldre-hi la quantitat que indique la recepta. L’agar-agar també es pot prendre en ensalada com un ingredient més per a aprofitar totes les seues propietats. Al Japó afigen una cullerada d’agar-agar en la sopa, en la tassa del te o en l’arròs.
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.