10 mites falsos sobre l’alimentació
Desmuntem els 10 mites més comuns sobre l’alimentació. Descobrix la veritat sobre els aliments i els seus beneficis.

Els mites sobre els aliments són comuns i, sovint, es propaguen sense cap classe de base científica. Separar els fets de la ficció en el món de l’alimentació i la nutricional pot ser tot un repte en una societat inundada de consells. Ara és més importat que mai adquirir coneixements que ens ajuden a prendre decisions més formades, tant per a comprar com per als menús. Estos mites poden dur a opcions poc saludables o a malentesos sobre el que realment és bo per al nostre benestar. T’expliquem els 10 conceptes erronis més estesos sobre L’alimentació i quines són les evidències que els desmunten.
MITE 1. “Els ous fan pujar el colesterol”
REALITAT: Durant molts anys s’ha cregut que el colesterol dels ous feia pujar el colesterol en sang i, per tant, el risc de patir malalties cardíaques. El fetge produïx colesterol de manera endògena i, quan consumim colesterol dietètic, la producció interna sol disminuir. A més, els ous contenen greixos insaturats, que poden ser beneficiosos per a la salut cardíaca.
Altres mites sobre l’ou: “Consumir ous crus és saludable”. Cuinar els ous elimina bacteris com la salmonel·la i fa que siguen més segurs per al consum. “Els ous marrons són més saludables que els blancs”. Els dos tenen perfils nutricionals semblants i oferixen els mateixos beneficis per a la salut. “La clara és l’única part nutritiva de l’ou”. Les clares són una bona font de proteïnes i baixes en calories, però el rovell conté la major part dels nutrients. Consumir l’ou sencer proporciona un perfil nutricional més complet.
MITE 2. “El pa engreixa”
REALITAT: L’augment de pes es deu a un excés de calories en general, no a un aliment en concret. Menjar pa en quantitats moderades com a part d’una dieta equilibrada no conduïx, necessàriament, a un augment de pes. El problema acostuma a ser la quantitat de pa i, sobretot, com s’acompanya.
Altres mites sobre el pa: “El pa fresc és més bo que el pa d’ahir”. La frescor del pa no afecta significativament el seu valor nutricional. “El pa sense gluten és més saludable”. Per a les persones celíaques o amb sensibilitat al gluten és essencial, però el pa sense gluten pot tindre menys fibra i més sucre o greixos afegits per tal de millorar-ne el sabor i la textura. “El pa integral té menys calories que el blanc”. Els dos tenen un contingut calòric semblant; la diferència es troba en la fibra, les vitamines i els minerals, no en les calories.
MITE 3. “La fruita, de nit, no és bona”
REALITAT: No hi ha cap evidència científica sòlida que corrobore esta afirmació. El cos humà pot processar els aliments de la mateixa manera independentment del moment del dia. El que importa és mantindre un equilibri calòric adequat al llarg del dia.
Altres mites sobre la fruita: “Els sucs equivalen a la fruita”. Els sucs poden semblar una alternativa convenient, però acostumen a tindre menys fibra i més sucre que la fruita sencera. “Les fruites s’han de consumir per separat per a evitar problemes digestius”. Combinar fruites amb altres aliments, com ara iogurt, ajuda a absorbir energia i a mantindre’n els nivells.
MITE 4. “Els lactis produïxen més mucositat”
REALITAT. Encara que moltes persones creuen que els lactis augmenten la producció de mocs, sobretot en els bebés, no hi ha cap evidència científica sòlida que corrobore esta afirmació. Per a la major part de les persones, els lactis són una font important de calci i proteïnes.
MITE 5. “És imprescindible beure huit gots d’aigua al dia”
REALITAT: Les necessitats d’hidratació canvien depenent de factors com ara l’edat, el pes, el sexe, el nivell d’activitat o el clima, entre d’altres. És important que aprenguem a escoltar el cos i a beure aigua quan tinguem set, parant atenció als senyals del cos.

MITO 6. “La grasa es mala”
REALIDAD: No todas las grasas son iguales. Mientras que las grasas saturadas y trans pueden ser perjudiciales para la salud cardiovascular, las grasas insaturadas, como frutos secos, entre otros, son beneficiosas y necesarias para una dieta saludable.
MITO 7. “Los alimentos orgánicos son siempre más saludables”
REALIDAD: Los alimentos ecológicos se cultivan sin la adición de sustancias químicas de síntesis y no hay evidencia concluyente de que sean nutricionalmente superiores a los alimentos convencionales. La elección entre alimentos ecológicos y convencionales a menudo depende de las preferencias personales y el presupuesto.
MITO 8. “Los carbohidratos son malos para ti”
REALIDAD: Los carbohidratos son una fuente importante de energía para el cuerpo. La clave está en elegir carbohidratos complejos y que aporten fibra, como granos enteros, frutas y verduras, en lugar de carbohidratos refinados como azúcares y harinas blancas. Y siempre, en todo caso, alternar su consumo.
MITO 9. “Necesitas grandes cantidades de proteínas para estar sano”
REALIDAD: La mayoría de las personas en las sociedades occidentales consumen más proteínas de las necesarias. Es importante obtener proteínas de diversas fuentes, incluidas
también las plantas, para obtener todos los aminoácidos esenciales para nuestro cuerpo.
MITO 10. “Comer chocolate te hace feliz”
REALIDAD: Es cierto que el chocolate puede tener un efecto temporal en el estado de ánimo, debido a sus compuestos estimulantes, como la cafeína y la teobromina, pero, aunque no es lo que más nos gustaría confirmar, su consumo no es un remedio milagroso para la tristeza o el estrés a largo plazo.
En conclusión, en la mayor parte de los casos, la clave del consumo de un alimento o un grupo de alimentos está en la moderación y en la variedad de los que incluimos en nuestros menús. Es importante cuestionar y verificar con distintas fuentes la información sobre alimentos y nutrición que recibimos diariamente para tomar decisiones informadas sobre nuestro estilo de vida y, de esta manera, mantener estos hábitos saludables a largo plazo.
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.