Entrena el paladar: consells per a explorar nous sabors i disfrutar-los
El gust humà es basa en cinc sabors fonamentals: dolç, salat, àcid, amarg i umami, però la creativitat culinària i la innovació alimentària ens permeten anar molt més enllà. En este article explorem què caracteritza cada un d’estos sabors bàsics i et presentem maneres originals de reinventar-los, combinar-los i sorprendre amb ells.

Quins tipus de sabors hi ha?
Les nostres papil·les gustatives són de gran importància per a descobrir els sabors i disfrutar-los. Oficialment només hi ha cinc sabors, i per això és important conéixer-los i saber com podem innovar i introduir matisos nous:
El dolç és el sabor que s’activa amb sucres com la glucosa, la fructosa, la sacarosa, etc. És un dels sabors que ens agraden més perquè l’associem amb el plaer i la satisfacció.
Com podem innovar amb el dolç?
- Amb fruites deshidratades o fermentades, com ara figues seques, mango deshidratat o pinya fermentada, que afigen profunditat i matisos inesperats.
- En noves receptes com ara curri d’arròs amb pollastre, o bé amb cigrons, com a proteïnes. Com a salsa et proposem una d’elaborada amb curri, llet de coco i mango.
- Amb fruites exòtiques o postres com el litxi o postres innovadores com els motxis. El sabor el tries tu!

El salat es percep quan els receptors de la llengua detecten sals minerals, especialment el clorur de sodi; és a dir, la sal comuna.
Altres maneres de disfrutar del salat
- Podem introduir diferents tipus de sal, com ara sal rosa de l’Himàlaia, sal fumada o combinacions de sal amb espècies. O bé en diferents textures, com la sal en escates.
- Una focaccia saludable ens permet eixir del típic entrepà. Té un sabor suau, però amb molt de caràcter per l’aroma i el sabor de les espècies mediterrànies. Es combina a la perfecció amb tomaca seca, olives negres, hummus especiat, ceba caramel·litzada o inclús crema d’anacards amb pebre roig.
- Proteïnes vegetals amb sabors nous: podem incorporar tempeh cruixent, seitan especiat o llegums torrats com a topping en plats salats per a afegir textura i sabor sense recórrer a productes animals.

L’àcid es percep quan la llengua detecta ions d’hidrogen (H2). Es troba principalment en els aliments cítrics, com algunes fruites o productes fermentats, com el iogurt.
Noves idees per a disfrutar dels sabors àcids?
Podem aprofitar la tornada a la rutina per incorporar productes nous a la dieta. La kombutxa és una opció fantàstica: una beguda fermentada amb grans beneficis per a la salut, baixa en calories i amb probiòtics i antioxidants naturals. És una gran alternativa als refrescos ensucrats.
L’amarg es caracteritza per ser un sabor fort i generalment desagradable, per això sol generar rebuig de bon començament. Els productes més típics en què el trobem és el café, el cacau pur o la ruca.
Es pot innovar amb l’amarg?
La resposta és que sí. El gingebre és la nostra recomanació perquè redescobrisques este sabor: no solament pots fer infusions amb este producte, també el pots introduir en plats guisats amb comí i coriandre.
L’umami és un sabor profund, redó i persistent, que es troba en els aliments rics en proteïnes i els fermentats. En japonés, umami significa literalment ‘gustós’ o ‘deliciós’.
Per a disfrutar d’este sabor i incorporar-lo als nostres plats, et recomanem introduir-lo en un brou de bolets xiitake, en plats amb verdures, amb fideus d’arròs i combinats amb proteïna vegetal, com el tofu, o animal, com les costelles de porc.
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.

