Com es pot refredar la cervesa ràpid en pocs minuts
Cervesa calenta? T’expliquem com pots refredar la cervesa ràpidament en uns pocs minuts amb estos trucs.

Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer Academia de la Cerveza
Com qualsevol altre aliment elaborat amb ingredients naturals, la cervesa és un producte sensible als canvis bruscos de temperatura i per això és preferible abaixar-ne la temperatura de manera gradual en la nevera abans que fer-ho en el congelador, però… qui no s’ha vist en la necessitat de refredar ràpidament unes cerveses per a poder degustar-les en pocs minuts?
Arribem carregats del supermercat i, desitjosos de recompensar l’esforç amb una cerveseta fresca, comprovem amb terror que les úniques que tenim a mà són les que acabem de comprar. O arriben a casa uns amics per sorpresa i la nostra previsió de cerveses en la nevera no dona per a tanta gent. Què fem?
Hui enumerarem alguns trucs per a salvar eixes situacions puntuals on la nostra set o els nostres convidats no poden esperar el temps que tardaria el procediment més habitual i recomanable d’esperar que la nevera faça el seu treball.
TRUCS PER A REFREDAR LA CERVESA
- Truc 1: Gel, aigua i sal > Omplim un recipient amb gel abundant, hi afegim aigua (millor si està freda) i sal, ho remenem bé i hi fiquem les cerveses. Com que els envasos estan envoltats d’aigua, el contacte superficial és molt més gran que si només hi haguera gel, i així s’accelera el refredament. D’altra banda, quan la sal es dissol absorbix calor; per això, l’aigua i també la cervesa la “cediran” i es refredaran abans. Dos consells per a guanyar encara més rapidesa: no fiquem moltes cerveses alhora (com més gran siga la proporció d’aigua i gel respecte de la cervesa, millor) i utilitzem pots en comptes de botelles de vidre.
- Truc 2: Tovallons humits i congelats > Els congeladors moderns poden refredar la cervesa en poc temps, però si emboliquem els pots o les botelles amb un tovalló humit (pot ser de tela o de paper) aconseguirem que es refreden encara més de pressa. En este cas, el contacte superficial del teixit humitejat amb l’envàs accelera el refredament que es produiria pel contacte directe de l’aire del congelador, i així estalviarem temps per a tindre la cervesa a punt. Una vegada més, el pot aportarà un puntet extra de rapidesa enfront de la botella.

- Truc 3: Refredament amb immersió d’objectes freds > Cada vegada hi ha més utensilis en el mercat que tenen la funció de refredar ràpidament les cerveses per contacte: glaçons de metall o de vidre que se submergixen en el got de cervesa, taps amb una barra metàl·lica que s’introduïx en la botella… Òbviament necessitarem tindre’ls guardats en el congelador per a quan es presente l’ocasió i la seua efectivitat és relativa, a més que al nostre parer modifiquen l’experiència cervesera més del que seria desitjable.
- Truc 4: Refredament amb “frigoones” > Els denominats “frigoones” són una espècie de microones que refreden amb gran velocitat qualsevol líquid o aliment sòlid. En el cas de la cervesa, els seus fabricants afirmen que són capaços de refredar un poc en 5 minuts. Si acceptem que és així, el seu preu actual de diversos milers d’euros encara els fa prohibitius per a la major part de les economies domèstiques.

Tria l’opció que encaixe millor amb les teues necessitats i vigila de no passar-te’n de fred: una cervesa quasi congelada perd gran part de l’aroma i el sabor i modifica la percepció de la seua textura.
Salut!
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.