Els benefics de la cervesa sense alcohol

Julio Cerezo – sommelier de cerveses
Director de Sabeer, Academia de la Cerveza
Reconeguem-ho: les cerveses sense alcohol d’ara “ja no són com les d’abans”, encara que, per una vegada en la vida, el sentit d’esta sentència tan repetida siga curiosament positiu. De fet, a ningú se li escapa que el sabor i l’aroma de les cerveses sense alcohol que podem beure hui en dia és millor que el de les que preníem fa tan sols uns pocs anys.

A còpia d’esforç innovador, els mestres cervesers han aconseguit evolucionar i perfeccionar les receptes fins a aconseguir que beure una cervesa sense alcohol puga ser una experiència més que agradable per al paladar.
I esta no és una missió ni de bon tros fàcil, ja que, per definició, una cervesa és una beguda fermentada de cereal i on hi ha fermentació hi ha alcohol. Reduir el percentatge d’este element a solament unes dècimes és relativament senzill, però al mateix temps implica perdre pel camí algunes característiques organolèptiques fonamentals de la nostra beguda.
En el mercat trobem referències amb diferent intensitat de torrat de les maltes i, per tant, color del líquid; i els cervesers s’atrevixen a experimentar amb versions sense alcohol d’estils tan en tendència com les IPA.
Tot això dibuixa un panorama molt més suggeridor que el d’uns altres temps.Al marge de la qüestió del sabor, és evident que una part important dels consumidors de cerveses sense alcohol basen la seua decisió de compra en els beneficis de la ingesta per a l’organisme, sempre en comparació amb les cerveses de contingut alcohòlic més alt.
Entre tots estos beneficis, els que semblen que estan més comprovats són:
- El consum de cerveses sense alcohol no impedix la conducció de vehicles o el maneig de maquinària pesant.
- Les cerveses sense alcohol es poden beure durant l’embaràs sense posar en perill la formació correcta del fetus.
- Són compatibles amb qualsevol dieta alimentària per al control de pes, perquè l’aportació calòrica és significativament menor que el de les cerveses amb alcohol.
- Per l’alt percentatge d’aigua que tenen (més del 90 %) i el contingut de polifenols, són una alternativa molt interessant de les begudes isotòniques després de l’exercici físic
- Aporten elements beneficiosos per a l’organisme com la vitamina B, l’àcid fòlic, el calci i el potassi.

En resum, les cerveses sense alcohol suposen hui en dia una opció adequada per a les ocasions en què les circumstàncies ens recomanen prescindir de l’alcohol sense, per això, haver de renunciar a disfrutar del sabor de la cervesa.
Com sempre, vos deixem algunes recomanacions que podeu trobar fàcilment en el supermercat. Esperem que les disfruteu.
Mahou 0,0 Tostada > una cervesa lager amb predomini de notes de cereal torrat i una amargor suau que sorprén per l’autèntic sabor cerveser.
Celestial Sin > una IPA artesana sense alcohol, però amb tots els aromes dels llúpols exòtics i una amargor continguda.
Ámbar 0,0 Sin Gluten > cervesa sense alcohol i sense gluten. Per tant, apta per a celíacs i per a aquells que, sense ser-ho, volen reduir-ne la ingesta.
Salut!
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.