Què és l’EBC en la cervesa?
En este article t'expliquem què és i per a què servix la nomenclatura *EBC en la cervesa. Coneix dades interessants sobre la cervesa #ací en *Consum.

Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer Acadèmia de la Cervesa
Durant estos últims anys, el sector cerveser espanyol ha crescut de manera sostinguda, no tant per volum de consum, sinó per la varietat de tipus de cervesa que es produïx i pel coneixement més gran que van adquirint els aficionats sobre els estils, els ingredients i l’elaboració de cervesa.
D’esta manera, alguns termes que fins fa uns quants anys estaven restringits a l’àmbit dels elaboradors professionals han passat a formar part de la conversa entre els amants de la cervesa o, si més no, al contingut de moltes etiquetes. L’EBC és un d’estos termes, potser no és el més popular de tots, ja que sembla que és l’IBU, que mesura la quantitat de substàncies d’amargor per volum d’una cervesa.

Però... què és exactament l’EBC?
Per a explicar-ho, en primer lloc hem de desglossar les sigles EBC, que corresponen a European Brewery Convention, i que és el sistema que s’utilitza en la majoria dels països del món per a mesurar el color d’una cervesa.
En el passat, per a mesurar-ne el color s’utilitzaven diferents sistemes, des de la simple observació i descripció personal (cervesa daurada, pàl·lida, roja, fosca, negra …) fins a sistemes com el Lovibond, que es basava en l’ús d’uns vidres de color numerats amb els quals es comparava cada cervesa per a obtindre’n la puntuació. En un cas i en l’altre, la intervenció i la percepció humana i les diferents condicions de la llum influïen en els resultats i els feien lleugerament imprecisos.
En l’actualitat, per a obtindre l’EBC d’una cervesa s’utilitza un espectrofotòmetre, el funcionament del qual consistix a mesurar la interacció d’una ona de llum a través del líquid. Com més quantitat de llum absorbisca, més alt serà l’EBC de la cervesa; en canvi, si la llum travessa el líquid sense cap pèrdua, l’EBC serà molt baix.

Encara que la utilitat principal d’este mesurament es troba en l’àmbit tècnic cerveser, el fet de conéixer l’EBC d’una cervesa ens pot ser d’utilitat per a imaginar-ne el color, quan encara no coneixem la cervesa ni la tenim en la copa.
A títol orientatiu, una cervesa lager daurada com les que més es consumixen a Espanya sol tindre un EBC per davall de 10. Una de les lager torrades populars tindrà un EBC de 20, i una negra com la Guinness, de 85. Per damunt d’esta xifra tenim estils com la stout imperal, que pot superar els 130.
Encara que el sistema EBC és conegut per tot el món, els nord-americans tenen un sistema propi: l’SRM o Standard Reference Method, que utilitza la mateixa tecnologia, però assigna valors diferents als mesuraments, encara que proporcionals. Així, per a passar la informació del sistema SRM a l’EBC n’hi ha prou de multiplicar la xifra per 1,97.

Salut!
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.