Dia internacional de la cervesa

Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer Academia de la Cerveza
No hi ha activitat o producte desenvolupat per l’ésser humà que no se li haja assignat un dia específic de l’any per a celebrar-ne l’existència, i per descomptat que la cervesa no podia ser menys. La importància social i econòmica que té no ens pot passar desapercebuda, però ja només la seua llarga història la faria mereixedora d’esta celebració, perquè la cervesa forma part de la nostra societat des de fa més de 10.000 anys, com ho proven les restes arqueològiques trobades en diferents regions del món.

Hi ha teories que afirmen fins i tot que l’home es va fer sedentari precisament per a poder elaborar cervesa, amb el cultiu de l’ordi i altres grans.
Sense arribar a ser tan agosarats, sí que podem afirmar que la cervesa ens ha agradat i alegrat el paladar durant segles i segles, primer com a aliment d’elaboració casolana, similar al pa, i més tard com a producte dissenyat i fabricat per mestres cervesers per a la venda.
Així, en 2007 un grup d’entusiastes nord-americans va proposar establir el Dia Internacional de la Cervesa cada primer divendres
d’agost, celebració que des de llavors s’ha estés a un bon nombre de països i amb l’objectiu de fomentar-ne el gaudi en companyia de bons amics.
La tria d’un divendres d’estiu sembla molt adequada a la celebració cervesera, almenys en gran part del nostre hemisferi nord, però no per això hi ha unanimitat sobre este tema.
Atesa la gran varietat d’estils cervesers que hi ha i que cada vegada són més accessibles per al consumidor, els dies internacionals d’un i un altre tipus cervesa es multipliquen, i així entre altres podem destacar:
- El dia internacional de l’IPA: una festa veïna a l’anterior perquè se celebra el primer dijous d’agost de cada any per a homenatjar este estil intens de llúpol que ha revolucionat el panorama cerveser durant les últimes dècades. Originals del Regne Unit però quasi extingides al segle XX, a la fi d’este segle van reprendre l’esplendor gràcies al moviment craft que es va iniciar a Califòrnia i que en unes dècades ha conquistat tot el planeta cerveser.
- El dia internacional de la Stout: la festa també té origen als Estats Units, encara que l’estil el tinga a les illes britàniques, on les maltes fosques amb matisos de café, cacau i regalíssia fan les delícies dels amants de la cervesa des de fa ja tres segles.
- El Baltic Porter Day: este estil té també els ancestres en el món anglosaxó però va sorgir com una varietat pròpia dels països del Bàltic gràcies a l’ús de llevats lager al costat de les maltes fosques. ElBaltic Porter Daynascut a Polònia se celebra el primer dissabte de gener, data hivernal que s’ajusta molt bé a esta cervesa intensa en sabor, cos i contingut alcohòlic.
- L’Orval Day: no sols els estils sinó també alguna cervesa històrica té el seu dia de celebració. Este és el cas de l’Orval, una cervesa molt singular elaborada encara pels monjos benedictins al monestir que té el mateix nom i que enguany s’ha celebrat el 21 de maig.

Com veieu, tenim un ampli ventall d’opcions per a celebrar el Dia Internacional de la Cervesa en funció de les nostres preferències, però com diem sempre quan ens pregunten sobre la nostra preferida: per què n’hem de triar només una si podem disfrutar de totes? L’any té 365 dies per a fer-ho amb moderació, i sempre que tinguem una cervesa a mà i algú amb qui compartir-la podrem celebrar el nostre propi dia de la cervesa.
¡Salut!
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.