Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

5 curiositats de la cervesa que no t'havien contat mai

Subtítulo

Vols descobrir curiositats de la cervesa que segurament no coneixies? Sorprén els amics i la família la pròxima vegada que demaneu una ronda.

Imagen destacada
Body

Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer Acadèmia de la Cervesa

Encara que en l’actualitat és una beguda tan quotidiana per a nosaltres, i quasi tots els seus consumidors poden esmentar-ne els ingredients i alguns dels seus estils més populars, la cervesa té una llarguíssima història que amaga unes quantes curiositats que no coneix tot el món. Hui en portem ací algunes, que segur que a molts vos sorprendran:

L’Egipte dels faraons i l’origen de la cervesa

En contra d’una estesa creença popular, la cervesa no apareix amb la civilització egípcia, sinó que té un origen anterior. D’una banda, s’han trobat restes arqueològiques que demostren l’elaboració de begudes fermentades de cereal en diferents llocs de l’Orient Mitjà des de fa més de 10.000 anys. D’una altra, els primers testimoniatges escrits sobre la cervesa corresponen a sumeris i babilonis, pobles que ens van deixar notícia de més de 20 tipus de cervesa diferents. El mèrit dels egipcis va ser la popularització de la cervesa, ja que van elevar-ne la producció a nivells mai vistos.

La recepta completa de la cervesa no es coneix fins l’any 1857

Encara que havia sigut elaborada i consumida amb plaer durant milers d’anys, la recepta de la cervesa no es va poder completar del tot fins al 1857, quan Louis Pasteur va identificar el procés de fermentació pel qual el rent metabolitza els sucres del cereal i produïx tant alcohol com gas carbònic. Amb anterioritat a la invenció del microscopi, era impossible identificar este xicotet fong, així que la fermentació s’atribuïa a la màgia o, fins i tot, als ritus durant els quals es bevia la cervesa, però el rent sempre en va formar part i van arribar al most de manera més o menys accidental.

En el segle XII, una monja va canviar la història de la cervesa

Tots coneixem el protagonisme dels monjos durant l’Edat Mitjana en l’elaboració cervesera, però no tanta gent coneix la importància d’Hildegarda de Bingen. Esta docta i polifacètica monja alemanya va incloure en la seua obra Physica Sacra la recomanació de l’ús del llúpol enfront d’altres plantes habituals que s’usaven fins al moment en la fabricació de cervesa, per les seues propietats conservants. Sembla que eixa propietat també va produir efecte en la mateixa Hildegarda, qui va viure bevent cervesa fins als 81 anys, una edat insòlita per a l’època.

La cervesera més antiga del món té quasi 1.000 anys

Es tracta de l’alemanya Weihenstephaner, situada no massa lluny de Munic. L’any 1040, els monjos del monestir benedictí que li dona nom van obtindre el permís de les autoritats per a elaborar i vendre cervesa, la qual cosa van fer durant quasi huit segles sobreposant-se a guerres, incendis, epidèmies i tot tipus de catàstrofes. Però l’any 1803 no van poder impedir que l’estat de Baviera aconseguira la propietat del monestir, moment a partir del qual va gestionar-ne la fabricació cervesera i va impulsar un centre tècnic de formació de gran prestigi.

La cervesa arriba a Espanya de la mà de Carles I

El nostre primer monarca de la Casa d’Àustria va nàixer en la localitat belga de Gant, on la cervesa era -i és- la beguda més popular. Quan es va instal·lar al nostre país per a governar-lo en 1517 no hi va trobar més que vi, de manera que es va fer portar des de Flandes carregaments regulars de cervesa que tan sols es consumien en la Cort per la família reial i els consellers flamencs. Més endavant va promoure la creació d’una fàbrica de cervesa no lluny de l’Alcàsser que ocupava el que hui és el Palau Real de Madrid i, ja al final de la seua vida, quan va abdicar a favor del seu fill Felip i es va retirar a Yuste, es va emportar amb ell un mestre cerveser i hi va fer construir una nova instal·lació que poguera satisfer les seues necessitats.

Comentaris (0)
Modal Register