Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Així augmenta el consum de cervesa a l'estiu a Espanya

Subtítulo

A l'estiu el consum de cervesa augmenta considerablement. Et comptem quanta cervesa beuen els espanyols de mitjana a l'estiu i per què augmenta el seu consum!

Imagen destacada
Body

Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer, Academia de la Cerveza

La cervesa i el vi són, en este ordre, les dos begudes fermentades que més es consumixen al nostre país, molt per davant de la sidra i ben lluny d’algunes que intenten fer-se lloc tímidament, com la combutxa i la hidromel.

Durant segles, el vi va ocupar la primera posició del pòdium del consum, gràcies a la facilitat del cultiu del raïm, tant a la Península com als dos arxipèlags, i també al clima majoritàriament mediterrani del qual disfrutem. Tot i això, durant l’últim quart del segle XX, la cervesa va accedir a este lloc privilegiat i res no sembla que indique que deixarà esta posició en un futur pròxim.

Si la bondat del nostre clima va ser la causa que va retardar, durant segles, el desenvolupament de la cervesa, les temperatures –substancialment més altes que les del centre i el nord d’Europa– també van afavorir el sorpasso. Al nostre país encara associem moltes vegades el consum de cervesa amb la necessitat de refrescar-nos, de calmar la set i de combatre la calor intensa, i no tant amb el plaer d’assaborir lentament la beguda, disfrutant dels matisos, com sí que fem quan degustem una copa de vi.

Esta consideració fa que el consum de cervesa a Espanya tinga una estacionalitat molt més acusada que en altres regions d’Europa, com també passa, curiosament, amb els gelats. Segons les dades de l’associació Cerveceros de España, la patronal del sector, el consum de cervesa durant els dos trimestres centrals (d’abril a setembre) concentren quasi dos terceres parts del total de l’any i, mes a mes, el consum de bota arriba a ser fins a quatre vegades superior a juliol i agost que a gener i febrer.

Sembla obvi que les temperatures més altes pròpies del període d’estiu són les responsables de l’augment, però també s’ha de tindre en compte que és en este període quan ens visiten més quantitat de turistes i consumixen amb entusiasme les nostres cerveses, fet que ajuda a desnivellar la balança encara més.

A pesar del pic de consum, les estadístiques indiquen que el consumidor espanyol fa una ingesta moderada de cervesa de 58 litres per any, que ens situa lluny dels primers llocs europeus, que ocupen els txecs (més de 120 litres), els austríacs, els romanesos, els polonesos i els alemanys, que superen els 80 litres.

Un altre factor que cal tindre en compte quan analitzem el consum de cervesa durant l’estiu és que els espanyols en bevem, sobretot, en companyia, com a part d’una reunió amb els amics o la família o en algun esdeveniment social. Això també influïx en les xifres altes de consum de l’estiu, un període en què les ocasions d’encontre es multipliquen.

Pel que fa als estils o tipus de cervesa que prenem durant l’estiu, es constata que la calor també hi influïx. Les cerveses amb més cos, complexitat i contingut alcohòlic deixen pas ara a les més fresques i lleugeres com les lager daurades i, tot i que estes últimes lideren el nostre mercat tot l’any, durant els mesos d’estiu augmenten encara més l’avantatge.
Per últim, cal recordar que el consum de cerveses sense alcohol, que al nostre país suposa un 13% del volum total, guanya punts durant l’estiu. Possiblement els desplaçaments per carretera fins als llocs de vacances i la nostra responsabilitat al volant fan que, en bona part, això siga així.

Salut!

 

Comentaris (0)
Modal Register