Fruita al seu punt: com podem saber si està madura de veres?
Aprén a identificar quan una fruita està madura i a punt per a menjar. Descobrix-ne senyals clau com el color, la textura i l’aroma.

Característiques dela fruita madura
La fruita madura és més fàcil de digerir i, a més, és més gustosa i dolça, perquè conté més fructosa (el sucre de la fruita). Encara que es tracta d’una qüestió molt complexa, ja que cada fruita o varietat té unes particularitats i característiques pròpies, ací et donarem unes claus que has de tindre en compte per a triar la peça perfecta. Normalment, la pell sol ser un indicador a l’hora de saber si la fruita està madura. La pell és la part més exposada de la fruita i és sensible a la llum, de manera que els fruits que tenen pells brillants són més madurs. A més, una pell suau al tacte (ni massa dura ni tova) i una textura igual de suau i suculent solen significar que la fruita està en l’estat òptim de maduració.
D’altra banda, observa’n el color: la fruita està madura quan té un color viu; a més, presta atenció a l’aroma, ja que la fruita madura oferix una olor dolça i agradable; i, finalment, si pots, tasta’n el sabor, que és inconfusible: la fruita madura tendix a ser més dolça per la conversió del midó en sucres. Per tant, si té un sabor poc dolç, és probable que encara no estiga madura.
EL MELÓ DE TOT L'ANY
Si parlem de la varietat de pell de granota, per a posar-ne un exemple, l’ideal és que el color siga verd mitjà amb lleugeres taques de color groc. Generalment, amb esta fruita, si tens dubtes entre dos peces o més, tria la que pese més, perquè serà la que té més aigua i, per tant, més suculència i sabor.
EL MELÓ D'ALGER
Començant pel color, el millor moment per a menjar un bon meló d’Alger és quan té un color més verd fosc. Amb tot, cal tindre en compte de quina varietat es tracta, ja que això pot canviar. D’altra banda, l’ideal és agafar el que presente menys clavills o colps. En cas que en tinga molts, pot ser un senyal que no ha rebut l’aigua o el sol adequats i el sabor podria vore’s alterat. També és important el pes: com més pese, millor.
Per a mantindre una dieta equilibrada és aconsellable menjar entre 4 i 5 peces de fruita al dia.
LA PINYA
Si vols una bona pinya, és molt fàcil: intenta arrancar una de les fulles interiors de la fruita. Si s’arranca amb facilitat, la pinya està madura. Però si vols estar més segur que és la teua pinya, només has d’olorar-la. Si té una olor dolça i intensa, tindràs unes postres de 10.
LES CIRERES
La cirera és l’únic fruit amb pinyol que no madura després de la recol·lecta, així que hem de tindre bon ull per a comprar les millors cireres. Han de ser brillants, redones, dures i de color roig fosc, granat o quasi negre. A més, no han de ser massa xicotetes (menys de 2 centímetres de diàmetre). Si complixen estos requisits, gaudix d’unes bones cireres de temporada.
L'ALVOCAT
Si és de color fosc i tacte tou, és l’alvocat perfecte. Però, alerta, perquè si té un tacte massa blanet pot estar negre perdins. Al contrari, un alvocat verd i dur no està bo per a consumir. Com aconsell, si vols que madure ràpid, enrotlla’l amb paper de diari, deixa’l a la fruitera un parell de dies i llest!
EL MANGO Y LA PAPAIA
El seu color és la clau per a comprar estos fruits tropicals. Si els comprem verds, necessitari en un parell de dies de maduració.
LA BRESQUILLA
Les bresquilles no han de tindre taques ni colps, ja que la polpa és molt sensible i es fa malbé ràpidament. El color és molt important, i dependrà de la varietat de què es tracte. Les bresquilles grogues, per exemple, han de tindre un color groc intens, sense trets verds.
EL RAÏM
Si volem saber si el raïm està bo, podem comprovar si els grans s’aguanten a la tija: si no ho fan és perquè la fruita és massa madura, mentre que els grans han de ser tous però elàstics i adquirir el color característic de la varietat. Pel que fa a l’interior, les llavors s’han de separar fàcilment de la polpa i el most s’ha de mostrar viscós i apegalós.
LA PERA
A diferència d’altres fruites, moltes varietats de pera no canvien significativament de color quan maduren, per això el tacte és el millor senyal. És important que la pera no estiga tova en tota la superfície, només en la zona del coll. A més, les peres presenten un aroma dolç i agradable quan estan en l’estat òptim.
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.



