Clara, Radler i Shandy: En Què es diferencien les cerveses amb llima?

Parlàvem en una altra ocasió sobre quines poden ser les cerveses més adequades per a consumir durant l’estiu i, entre les opcions que trobem en el lineal, destacàvem les radler; eixe “còctel” de cervesa amb llima apte per a tot l’any, amb un protagonisme que creix durant este període que les temperatures ens duen a buscar la màxima sensació de frescor.
Al nostre país tenim una llarga tradició combinant -en el mateix moment del servici- les nostres populars cerveses rosses amb gasosa o refresc de llima. En molts casos ens referim a estes mescles amb el nom de “clara” o “clara amb llima” per a diferenciar les unes de les altres.
Tanmateix, cada vegada és més freqüent trobar tant en barril com en botella o llanda eixes mescles ja elaborades i etiquetades com a radler, terme adoptat per a la beguda de cervesa amb llima amb origen situat a Alemanya fa quasi un segle. La idea de combinar el sabor de l’adorada i tradicional cervesa amb un refresc que en rebaixara el contingut alcohòlic i potenciara encara més la sensació de frescor va causar furor en aquell moment, especialment entre els ciclistes aficionats que recorrien la campanya bavaresa. D’ací sorgix el nom de radler, que en alemany fa referència de manera col·loquial als ciclistes.
Originalment, una radler mesclava cervesa amb llima a parts iguals, encara que com que es feia manualment el resultat no era sempre idèntic. Hui dia, els percentatges més habituals en les radler embotellades o de barril solen ser del 60% de cervesa i el 40% de refresc de llima, que donen com a resultat una beguda amb un contingut alcohòlic situat al voltant del 3%, d’amargor més moderada que la de la cervesa amb què s’elabora i amb un punt extra de frescor gràcies a les notes cítriques que aporta el refresc utilitzat.
Totes estes característiques fan de les radler unes cerveses ideals per a consumir durant el període estival, i que ens permeten incrementar la quantitat que en bevem però mantenint alhora la necessària moderació en la ingesta alcohòlica i sobretot refrescant en el nostre paladar.

A més, són una companyia excel·lent per a molts dels plats típics d’esta estació, i mariden molt bé amb ensalades, peixos a la planxa, mariscos i tota classe de fritades.

Quasi totes les grans marques cerveseres ens oferixen hui la seua versió d’este estil. Entre estes hi ha San Miguel Radler, amb un 3,2% d’alcohol i elaborada amb suc natural de llima, i Amstel Radler, amb només un 2% de graduació perquè rebaixa el percentatge de cervesa de la mescla fins al 40%. Per als qui encara volen reduir més el contingut alcohòlic, les dos marques oferixen la seua versió Radler 0,0.
Encara que identificades amb un nom diferent, les shandy també són combinacions de cervesa amb llima, encara que en estes la proporció de refresc sol ser molt més elevada i per tant el sabor de la cervesa resulta menys protagonista. Tenen l’origen en el món anglosaxó i hui és fàcil trobar-ne en molts països del món. Com a exemple d’això, en els nostres lineals podem trobar Shandy Cruzcampo, elaborada amb esta cervesa sevillana i aroma de llima i amb menys d’un 1% d’alcohol.
Clara, shandy o radler, l’elecció està en la teua mà. Disfruta-les com sempre amb moderació i de segur que t’ajudaran a contrarestar les calors de l’estiu.
Salut!
Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer Academia de la Cerveza
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.