Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Cítrics: font de vitamina C i antioxidants naturals

Subtítulo

Els cítrics són famosos per l’alt contingut en vitamina C i el sabor àcid i dolç, segons les varietats. Espanya és una de les principals zones productores del món. Gràcies al nostre clima podem consumir estes fruites tan refrescants quasi tot l’any.
 

Imagen destacada
Cítricos: fuente de vitamina C y antioxidantes naturales
Body

Cítrics, antioxidants naturals

Encara que el nostre organisme té els seus propis antioxidants per a defensar-se dels radicals lliures, amb estos no n’hi ha prou i per això n’hem d’obtindre per mitjà de l’alimentació.

Els cítrics (taronges, mandarines, llimones i aranges) són uns aliments que contenen àcid ascòrbic o vitamina C, capaç de retardar l’envelliment cel·lular. Per la seua hidrosolubilitat, esta vitamina antioxidant es troba intra i extracel·lularment en la major part dels sistemes biològics. El seu paper antioxidant és doble, segons la Societat Espanyola de Nutrició (SEN): elimina directament els radicals i protegix les lipoproteïnes LDL de l’oxidació, de manera que reduïx el risc de patir ateroesclerosi i malalties cardiovasculars. A més a més, ajuda a regenerar la vitamina E.

D’altra banda, la vitamina C intervé en la formació de col·lagen, ossos i dents i glòbuls rojos i en l’absorció del ferro dels aliments, i reforça el nostre sistema immunitari. Alguns cítrics contenen potassi, un mineral necessari per a l’activitat muscular normals, i magnesi, que ajuda al bon funcionament de l’intestí, els nervis i els músculs. La seua en riquesa en sucres, especialment en fructosa, fa que l’organisme els assimile fàcilment. A més, tenen un contingut elevat en aigua. Els cítrics són aliments amb poques calories i, com que tenen un contingut baix en greixos i proteïnes, són un aliat important en la dieta diària, sobretot a l’hivern.

 

 

Cada mes, una varietat

Per sort, el clima mediterrani permet allargar la temporada citrícola quasi tot l’any. Les principals varietats que en podem trobar en el mercat són:

  • Taronges: Washington Navel, Thomson, Navelina, Navel, Navel-Late, Valencia-Late i Salustiana.
  • Mandarines: Marisol, Satsuma, Hernandina, Okitsu, Esbal, Ortanique, Fortuna, Clemenvilla, Oroval, Clemenules, Elledale i Arrufatina.
  • Llimes: Verna, Fino, Eureka i Lisbon.
  • Pomelos: Marsh, Red Blush i Star Ruby.

 

 

Sabies que...?

  • El color taronja típic de les taronges i les mandarines es deu a l’exposició al fred nocturn quan encara estan en l’arbre; per això, en els països tropicals les taronges madures són verdes.
  • La llima té efectes astringents i està totalment prohibida en restrenyiments crònics i úlceres gastroduodenals.
  • En la taronja, la fibra es troba en la polpa blanca que hi ha davall la pell i entre els gallons. Per això, el contingut de fibra baixa en el suc, ja que normalment es cola i esta part es perd.
  • La taronja i la llima són els cítrics que contenen més vitamina C.
Comentaris (0)
Modal Register