Cerveses i tapes: companyes inseparables
La cervesa i les tapes formen la parella ideal. Et mostrem quines són les millors tapes que pots disfrutar i amb quines cerveses van millor. Comencem?

Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer Academia de la Cerveza
Al llarg de les últimes dècades, les populars tapes de les nostres barres han aconseguit tal protagonisme dins i fora de les nostres fronteres que ja són un dels trets identificatius de la cultura espanyola per als ciutadans de qualsevol lloc del món.
Com tota invenció popular, l’origen de les tapes apareix difús en el temps i n’hi ha diferents hipòtesis. Una de les més curioses -encara que potser no és la més versemblant- ens parla de la tapa com una xicoteta llesca de pa amb un trosset de formatge o embotit al damunt, que es col·locava sobre els gots per a evitar que hi caiguera a dins qualsevol insecte, ja que aquests abundaven en les antigues tavernes. Precisament va ser així com, d’esta funció de “tapa”, este aperitiu agafaria el nom per sempre.
Basades des de sempre en els rics rebostos regionals dels quals disfrutem per tot el país, les tapes han sigut la materialització a una escala reduïda de receptes tradicionals, ideals per a acompanyar una cervesa amb amics, fins al punt de convertir-se una i l’altra en una parella inseparable. De segur que a tots ens venen a la memòria algunes ciutats de la península, com ara Granada, on este acompanyament seguix habitualment un estricte ritual en el qual cada bar oferix una tapa diferent a mesura que demanes la primera, la segona o la tercera cervesa, fet que dona lloc a una espècie de minimenú degustació tan informal com divertit i apetitós.
Actualment, la tapa ha evolucionat i s’ha sofisticat de la mà dels nostres millors xefs, que no han dubtat a abocar el seu saber fer sobre este modest format gastronòmic, i també gràcies a l’impuls de diferents fires i concursos, que tracten d’elevar el seu nivell culinari alhora que motiven els hostalers perquè cada temporada oferisquen la millor creativitat en cada barra.
En este procés trobem un clar paral·lelisme amb l’escenari que des de fa uns pocs anys vivim en el món de la cervesa, on cada dia l’oferta disponible és més gran en diversitat d’estils i sabors. Així, un fet tan quotidià i senzill com és disfrutar d’una cervesa i d’una tapa en el bar del cantó, ha aconseguit en alguns casos una sofisticació que fa les delícies de qualsevol gurmet.

I per què no disfrutem també en casa d’esta experiència? No cal ser un gran xef ni invertir massa temps per a preparar alguns mossets deliciosos i originals que sorprenguen els nostres convidats, acompanyats d’alguna cervesa que harmonitze amb els seus sabors. A continuació, us deixem tres propostes per a comprovar-ho:
- Canapé de paté escandinau amb tàperes i Magna de San Miguel (5,7%) > Sobre una fina torrada col·locarem fetge d’abadejo en conserva i rematarem amb tàperes i un raig de llima. El punt d’intensitat i la frescor de la cervesa ens donarà el contrapunt ideal al mos.
- Rollet de cecina amb Turia Märzen (5,4%) > Enrotllem una fina tira de cecina de vaca sobre l’extrem d’un bastonet de pa i hi posem una gotes d’oli d’oliva per a assaborir-lo amb esta lager torrada de moderada graduació alcohòlica.
- Torrada de brandada d’abadejo amb Tyris Lager (5%) > Untem generosament una torrada amb brandada de bacallà -que podem comprar ja elaborada- i la decorem amb una fina tira de pimentó del piquillo per a degustar-la amb esta cervesa que contrastarà amb la untuositat del mos i respectarà el seu delicat sabor.
Salut!

Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.