Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Cerveza i xocolate: com disfrutar-los junts

Subtítulo

La cervesa i el xocolate poden arribar a combinar molt bé. T'ensenyem quins tipus mariden millor per a cada cervesa. No t'ho perdes!

Imagen destacada
Body

Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer Academia de la Cerveza

Igual que els genials Jack Lemmon i Walter Matthau d’aquella divertida comèdia, on dos divorciats de costums molt diferents compartien apartament, la cervesa i el xocolate pareixen a primera vista dos aliments tan diametralment oposats per origen, sabor i moments de consum que estarien destinats a xocar i a no entendre’s mai.

Tanmateix, a pesar d’eixe antagonisme aparent, la cervesa i el xocolate tenen no pocs punts en comú i, sobretot, junts ens poden oferir una experiència gastronòmica sorprenent i satisfactòria, sempre que cuidem l’elecció de l’una i de l’altre perquè els seus perfils harmonitzen adequadament.
En contrast amb la cervesa, quasi sempre associada amb l’amargor, el xocolate forma part dels aliments considerats com a dolços. Però, un recorregut minuciós pel lineal del supermercat ens revela l’existència de xocolates no tan dolços o fins i tot amb una certa amargor, en general els que tenen percentatges de cacau superiors al 70%, fet que ens enderroca el primer antagonisme.
De la mateixa manera, l’enorme diversitat d’estils cervesers ens presenta un ventall de sabors i aromes on les notes dolces o àcides poden ser tan protagonistes com ho sol ser l’amargor. Per tant, les possibilitats de combinar els sabors de la cervesa i del xocolate són massa nombroses per a descartar a priori que algunes ens resultaran agradables, cosa que pot passar per afinitat sensorial entre els dos productes o per contrast.
Si busquem afinitat, la combinació bàsica entre cervesa i xocolate és la que es produïx amb les cerveses fosques o negres. Estes tenen eixe color pel torrat del cereal amb què s’elaboren, per això no és estrany trobar-hi aromes de café, cacau, caramel o regalíssia. Estos aromes també els podem trobar en el xocolate pel torrat de la llavor del cacau. Totes estes notes d’origen comú -el torrat- s’enllacen harmònicament amb facilitat per crear un maridatge tan agradable com poc habitual.

Però el resultat encara pot ser més sorprenent quan, en lloc d’afinitat, el que busquem és contrast entre els aromes i els sabors de la cervesa i el xocolate. Així, per exemple, combinar una cervesa de perfil àcid amb un xocolate dolç pot ser una experiència tan especial com quan tastem les varietats de xocolates amb sal o espècies que s’han popularitzat durant els últims anys i que fan les delícies dels gurmets.

I no cal restringir-se només a combinar el xocolate com a tal: diferents postres, on este producte forma part de la recepta, poden oferir-nos un maridatge espectacular amb la cervesa: el brownie, el tiramisú o el pastís Sacher en són un exemple.
Finalment, assenyalarem una altra manera de disfrutar de cervesa i xocolate, que és assaborint-ne alguna de les que inclouen directament el cacau en l’elaboració. Encara que no en són moltes ni fàcils de trobar, cada vegada és més freqüent, sobretot entre els cervesers artesans, afegir cacau infusionat en cerveses fosques per a potenciar eixes notes comunes que indicàvem abans.
Com veieu, les opcions són moltes, així que de segur que, si aneu provant, acabareu trobant-ne una per a disfrutar tant d’esta estranya parella com amb aquella del gran clàssic de Hollywood.

Comentaris (0)
Modal Register