La cervesa fa pujar el colesterol?
En este article et resolem el dubte de si realment la cervesa augmenta el colesterol o no. No et perdes esta informació útil.

Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer, Academia de la Cerveza
Cuidar els nivells de colesterol és una qüestió que cada vegada ha anat calant amb més força en la societat. Actualment, quasi tots estem conscienciats dels riscos que pot suposar la hipercolesterolèmia per a la salut cardiovascular. Tot i això, no tots portem a la pràctica les recomanacions que ens oferixen els professionals de la salut per a fer-ho.
Cal tindre en compte que el colesterol no depén únicament de la dieta. La genètica familiar també pot condicionar-ne significativament els índex i, si és el nostre cas, hem de parar atenció especial a controlar-lo d’una manera encara més estricta.
Ingerir freqüentment fruites i hortalisses, donar més protagonisme als llegums en la dieta i, sobretot, evitar els greixos d’origen animal són, a gran trets, les línies clau per a mantindre el colesterol a ratlla. Per contra, abusar d’estos greixos tendix a incrementar el nivell de colesterol en la sang i, per tant, el risc d’infarts i ictus.
I quan parlem de la nostra beguda fermentada preferida ens sorgix necessàriament una qüestió: la cervesa fa pujar el colesterol? Per a respondre amb rigor a la pregunta, hem de començar indicant que hi ha tres tipus de colesterol diferents:
- El Colesterol-LDL també conegut com a colesterol “roín”. Si l’índex d’este colesterol és alt tendix a adherir-se a l’interior de les artèries i arriba a provocar-ne l’obturació i, per consegüent, l’infart o ictus.
- El Colesterol-HDL o 'colesterol bo', té un paper oposat al de l’LDL, ja que actua com a protector davant de malalties cardiovasculars.
- I el Colesterol-VLDL, que també és perjudicial per a la salut, però de manera molt inferior al primer.

Doncs bé, diferents estudis clínics apunten que la ingesta de cervesa pot incrementar els nivells d’HDL, és a dir, del colesterol “bo” que protegix les artèries. Això, a priori, sembla una notícia excel·lent per als qui bevem cervesa, però, perquè no ens fem trampa a nosaltres mateixos, hem de tindre en compte que, com que la cervesa té un determinat contingut alcohòlic, ingerir-ne de manera immoderada no ens eximix d’altres riscos per a la salut cardiovascular i hepàtica.
D’esta manera, el major o menor contingut alcohòlic de la cervesa que prenguem serà decisiu per a este balanç de pros i contres que ens oferix ingerir cervesa pel que fa al colesterol. Així, les cerveses 0,0 o sense alcohol seran preferibles a les clàssiques lager daurades de les barres, que tenen al voltant del 5% d’alcohol, i estes a les lager intenses o les belgues del tipus abadia, que en contenen prop del 7%.
En resum, la cervesa no augmenta el colesterol “roín”, però tampoc s’ha de considerar com un tractament en contra. Una pauta de consum responsable i moderat de cervesa, juntament amb una dieta equilibrada i una activitat física adequada a les nostres condicions personals són, en general, compatibles amb la salut cardiovascular.

Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.