Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Què és la cervesa doble malta?

Subtítulo

Coneix tot sobre la cervesa doble malta: el seu sabor, el seu procés d'elaboració i per què és una opció favorita per als amants de la cervesa artesanal.

Imagen destacada
Body

Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer, Academia de la Cerveza

Moltes vegades, els termes que utilitzen els consumidors de qualsevol producte per a identificar-ne alguna de les varietats no coincidixen plenament amb el que ens proposen els experts. Els motius pels quals passa això poden anar des de la simplicitat a l’hora de descriure un producte, en funció de les característiques més evidents (vi blanc, sucre moré, sal grossa), fins a la influència de la cada vegada més potent comunicació comercial de les marques.

Així, en el món de la cervesa és freqüent sentir que a algú li agraden les rosses, les torrades o les negres, generalitzant potser massa, ja que cada un d’estos grups inclou cerveses d’aspecte semblant, però que alhora poden ser molt diferents entre si, pel contingut d’alcohol, el tipus de cereal, el nivell d’amargor i l’aroma.

Però si hi ha un terme que ha fet fortuna entre el consumidor espanyol sense que responga clarament a l’aspecte del líquid és el de “doble malta”. L’adaptació popular del terme ha sorgit gràcies a l’èxit d’una marca que tots coneixem (Voll-Damm), que inclou esta llegenda en l’etiqueta des de fa molts anys. Ara bé, “doble malta” és una categoria determinada de cervesa?

La resposta és que no. No ho és o, almenys, no ho era abans que el consumidor adoptara el terme per a referir-se a les cerveses semblants a la Voll-Damm esmentada. Parlem de cerveses amb més cos, intensitat de sabor i contingut d’alcohol que les populars lager daurades.

Si analitzem de prop totes les característiques de la cervesa que ha introduït l’expressió “doble malta” al nostre país, vorem que el fabricant la identifica també com a märzenbier, l’estil alemany que inclou cerveses amb una proporció més alta de malta en la recepta, però que està molt lluny de ser el “doble” de la que portaria una cervesa diguem-ne “normal”.

Seguim desglossant el nom de la cervesa en qüestió i trobem, al costat de la marca del fabricant (Damm), el terme “Voll”, que en alemany significa “ple o complet” i que, d’altra banda, és una categoria legal de les cerveses d’aquell país per l’extracte sec primitiu (ESP), un factor que depén, sobretot, de la quantitat de malta de la recepta. Curiosament, l’ESP de la Voll-Damm és del 17,1%, que a Alemanya es trobaria realment dins del grup superior, el de les potents starkbier.

En resum, esta suposada categoria anomenada “doble malta” no existix com a tal en termes estrictament cerveses ni l’ús del terme està regulat legalment al nostre país. No obstant això, els consumidors que l’usen tenen molt clar a quina tipologia de cervesa es referixen i, per tant, resulta útil a pesar que és inexacte.

Per últim, apuntem dos qüestions que encara aporten més complexitat a l’assumpte. En primer lloc, els cervesers també poden aplicar esta definició de “doble malta” a varietats que inclouen en la recepta dos tipus de maltes diferents, sense voler fer al·lusió, amb el terme, a quantitats o proporcions. I en segon lloc, del món cerveser belga ens arriba la tradició d’anomenar “dobles” (dubbel) les cerveses amb més intensitat que les normals, però amb menys que les triples i les quàdruples, sense considerar cap d’estos noms en un sentit estrictament matemàtic.

Salut!

 

Comentaris (0)
Modal Register