Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Cervesa amb tequila: la beguda perfecta per a este Nadal

Subtítulo

Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer Acadèmia de la Cervesa

Imagen destacada
Cerveza con Tequila: La bebida perfecta para estas Navidades
Body

La cervesa ens oferix una diversitat d’estils enorme gràcies al nombre de combinacions quasi infinit que podem dur a terme a partir dels quatre ingredients bàsics -aigua, malta d’ordi, llúpol i rent- i les variacions de cada recepta quant a proporcions, temps i temperatures de maceració i cocció.

Ja hem comentat alguna vegada com influïx decisivament la diferent composició mineral entre l’aigua d’una regió i una altra en els processos d’elaboració i en el sabor final de la cervesa. Podem dir-ne el mateix de com el nivell de torrat de les maltes, la varietat dels llúpols i els ceps de rent que seleccionem condicionen els colors, les aromes i els sabors de les nostres cerveses.

.

Però esta diversitat cervesera inabastable no es para en els quatre ingredients bàsics i així, des de temps immemorials, els mestres cervesers han inclòs en les seues receptes altres elements, com ara fruites, espècies, mel, altres cereals diferents de l’ordi… i inclús licors, com és el cas que ens ocupa hui: la cervesa amb tequila.

Encara que és difícil assenyalar un origen puntual d’esta pràctica, tot fa pensar que almenys geogràficament podem situar en Mèxic el país del seu naixement. I igual que passa amb l’estil radler, que combina cervesa amb refresc de llima, van ser els consumidors els qui van reunir espontàniament dos begudes diferents per a crear-ne una de nova: esta cervesa amb tequila que, més tard, les fàbriques de cervesa comercialitzaran i faran arribar a tots els racons del planeta.

Des del punt de vista organolèptic, la raó de ser d’este còctel la podem trobar en una combinació agradable dels sabors frescos de la cervesa -normalment es partix d’una lager daurada- i les notes terroses i licoroses del tequila. Potser la cervesa juga ací un paper similar al dels refrescos amb què se solen acompanyar licors com el whisky, el rom o la ginebra. Un rol de facilitador que atenua el sabor, per a alguns massa intens i alcohòlic del destil·lat, mitjançant la dissolució en la cervesa, molt menys alcohòlica, generalment freda i ben carbonatada.

I és que encara que el terme cervesa amb tequila ens pot fer pensar en un primer moment en una beguda amb un perfil alcohòlic marcat, la realitat del mercat no és així i la majoria de referències d’este tipus tenen un percentatge d’alcohol similar o només lleugerament superior al de les lager daurades més consumides, d’entre el 5% i el 6%.

A nivell comercial, al nostre país Desperados (5,9%) del grup Heineken és la cervesa amb tequila més estesa i fàcil de trobar, però altres marques també han llançat les seues propostes, com Manito de KR Drinks que també comercialitza Mescalina, elaborada amb mescal. D’altra banda, cerveseres com Mahou San Miguel oferixen altres combinacions de cervesa i destil·lats com Cubanisto, on el rom té un paper equivalent al del tequila.
 

Salut!

Comentaris (0)
Modal Register