Cada vegada més els fabricants de cervesa ens oferixen més alternatives que permeten consumir esta beguda a col·lectius que abans tenien vedat disfrutar-ne. Entre totes les cerveses, les sense alcohol són sens dubte les que cobrixen més situacions d’este tipus, però n’hi ha altres varietats, com les cerveses sense gluten o inclús les que s’elaboren amb plantes alternatives al llúpol, com el grut, que amplien el nombre de possibilitats per a celíacs i per a persones que patixen de gota.
També podem assenyalar que cada vegada trobem més cerveses aptes per a vegans, encara en este cas que les raons no siguen de salut sinó per una tria personal, i que estan diferenciades per segells de certificació en l’etiqueta. En el passat, alguns dels clarificadors que s’utilitzaven en el procés d’elaboració es fabricaven a partir d’ingredients d’origen animal, i encara que finalment se separaven del líquid final, l’ús d’estos clarificadors impossibilitava als vegans consumir cervesa.
En el cas que ens ocupa hui, tradicionalment, les persones que patixen de diabetis han tingut més restringit el consum de cervesa que les que no en tenen. Això es deu a diverses raons: una és que el contingut alcohòlic de la cervesa pot influir en diversos processos de l’organisme que a la llarga compliquen el quadre clínic de la persona diabètica, tant si és directament o indirecta.
En les persones que tenen pautada una medicació per a la diabetis, l’alcohol pot interactuar, a més a més, amb els fàrmacs i reduir-ne l’efectivitat, i això suposa un factor de risc extra.
Però la ingesta d’alcohol també suposa una aportació de calories que pot col·laborar en un augment de pes, que és perjudicial per a qualsevol persona però encara més per a una persona diabètica.
Finalment, hem d’apuntar que alguns dels símptomes de l’embriaguesa que ocasiona la ingesta excessiva d’alcohol es poden confondre amb els d’una persona diabètica quan patix una hipoglucèmia, i això origina confusió als qui l’envolten i en dificulta el tractament immediat.
Per estes raons i per d’altres, una recomanació òbvia per a qualsevol persona diabètica és el consum de cerveses sense alcohol o de contingut alcohòlic baix, ja que este tipus de cerveses reduïxen substancialment la ingesta d’alcohol i l’aportació de calories per unitat de volum consumida. Prendre cervesa moderadament i amb menjar i seguir unes pautes d’alimentació sanes i adequades per a esta patologia en reduirà encara més els possibles riscos.
Per tant, no hi ha una incompatibilitat manifesta i aplicable a tots els casos entre el consum de cervesa i les persones amb diabetis, però cada persona i cada situació són diferents. Per això és imprescindible consultar el metge i seguir rigorosament les seues indicacions abans de prendre la decisió de beure cervesa o no si som diabètics.
Salut!