Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Causes de la sequera: què podem fer?

Subtítulo

Què causa les sequeres a Espanya i al món? Quines accions individuals podem dur a terme per a ajudar? Descobrix tot el que n’has de saber.

Imagen destacada
 Causes de la sequera: què podem fer?
Body


En 1994, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 17 de juny com el Dia Mundial de Lluita Contra la Desertificació i la Sequera. Entenem com a sequera l’escassetat de precipitacions pluvials, mentre que la desertificació és la degradació del sòl en les zones àrides o seques, a causa de la desforestació, del creixement demogràfic, de l’expansió de ciutats i de la contaminació, entre altres raobs. Les dos estan íntimament relacionades.

Causes de la sequera

  • Naturals: fonamentalment es deuen a les modificacions en els patrons de circulació atmosfèrica i a la variació i intensificació de l’activitat solar.
  • Originades pels humans: una de les causes més importants de la sequera és el calfament global i el canvi climàtic, pel mal ús dels recursos hidràulics, la crema de combustibles fòssils o la desforestació dels boscos i ciutats. Tot això provoca la desertificació del sòl.

Tipus de sequeres

  • Sequera meteorològica: deguda a l’escassetat de pluja contínua.
  • Sequera hidrològica: es produïx quan els embassaments es troben per baix del nivell habitual per la poca pluja.
  • Sequera agrícola: es produïx quan la superfície de cultiu té dèficit d’humitat.
  • Sequera socioeconòmica: es dona quan l’escassetat de l’aigua repercutix en l’economia.



Conseqüències de la sequera

  1. Disminució de l’economia: una de les causes de la sequera és la pèrdua de produccions agrícoles i de terres per al bestiar. Això provoca escassetat de recursos i, per tant, l’augment dels preus. A més, si s’agreuja, pot provocar inestabilitat mundial, conflictes i guerres pels recursos naturals.
  2. Riscos per a la salut dels éssers humans i els animals: malnutrició, deshidratació i malalties. I, en alguns països menys desenvolupats, fam provocada per l’escassetat d’aliments.
  3. Impactes mediambientals: contaminació global, pèrdua de la biodiversitat i augment d’incendis, sobretot durant els mesos d’estiu.
  4. Migració d’éssers humans i espècies animals.

Accions individuals en temps de sequera

A l’hora d’afrontar el problema de la sequera al nostre país, és important idear accions que ajuden a previndre el malbaratament de l’aigua. Encara que moltes d’estes accions no estan a l’abast dels ciutadans del carrer… sí que podem fer xicotets actes significatius per al medi ambient!

  • Fer un ús responsable de l’aigua: dutxar-nos en lloc de banyar-nos; fer dutxes més curtes; no deixar aixetes obertes més temps del necessari; instal·lar sistemes d’estalvi d’aigua en aixetes, dutxes o cisternes, i, a l’estiu, no buidar les piscines cada dos per tres!
  • El reg gota a gota: este tipus de reg, molt utilitzat pels agricultors, busca que les plantes i el sòl tinguen el seu grau d’humitat òptim. A més… no malbarata gens d’aigua! Anima’t a implantar este tipus de reg al teu jardí o hort personal i fuig del reg amb la mànega.
  • Plantar més arbres: en alguns països han començat a plantar més arbres per combatre la desertificació. Esta és una de les millors maneres de reduir els danys que causa la sequera, generar ombres per a combatre la calor, millorar el medi ambient i la qualitat de l’aire i, inclús, augmentar el nivell de precipitacions pluvials. Si no pots fer-ho, busca plantes resistents i que necessiten poca aigua per a créixer.


Comentaris (0)
Modal Register