La carabassa, ingredient estrela de temporada
La carabassa és un dels ingredients estrela de la tardor. Descobrix les propietats i beneficis dels diferents tipus de carabassa. A cuinar!

La tardor és la temporada per excel·lència de la carabassa, una de les hortalisses d’esta estació amb millor qualitat nutricional i, per les seues propietats, no podem deixar d’aprofitar-la en esta temporada. Perquè no desaprofites este aliment t’ho expliquem tot sobre la carabassa: les seues propietats, els seus beneficis i com la podem utilitzar en la cuina.
Diferents tipus de carabasses
-
CARABASSA D’HIVERN O GEGANT
És de les espècies de carabasses més conegudes. Són les de color taronja i d’una mida gran que s’utilitzen per a Halloween. És una varietat molt utilitzada per a cremes i purés de carabassa, però també està deliciosa torrada al forn per la consistència de la seua polpa i la pell fina i suau.
2. CARABASSA PATISSON
Es pot cuinar de moltes maneres (fregida, al forn, farcida…). Es recomana menjar-la quan encara és menuda perquè està més tendra. També s’utilitza molt per a decorar, per la seua forma particular i per la varietat de colors.
3. CARABASSA ESPAGUETI
Una varietat reptant d’hivern, amb fruits cilíndrics i grocs o ataronjats. És una carabassa molt especial, quan es bull o es cuina al forn la polpa es desfà en brins que semblen espaguetis. Està deliciosa amb formatge i herbes aromàtiques i també amb sal, pebre i mantega.
4. CARABASSA DE TURBANT
És una varietat que es pot conrear tant a l’estiu com a l’hivern. Té una forma molt peculiar, i per això s’utilitza molt com a element decoratiu. Per a fer cremes i purés també és deliciosa i saborosa, encara que la seua polpa és escassa i té molts buits a l’interior.

5. CARABASSA CACAUET
És una carabassa gran i allargada, amb forma de pera i d’un color taronja intens. Per la seua polpa dolça i cremosa és ideal per a preparar cremes i dolços. Si no s’obri, es pot conservar en perfecte estat durant mesos.
6. CARABASSES DE CABELL D’ÀNGEL
N’hi ha diverses, però la carabassa més comuna per a elaborar este dolç tan usat en rebosteria és la Cucurbita ficifolia. També se’n diu “carabassa per a dolç”. Visualment pot recordar un meló d’Alger, per la seua circumferència quasi perfecta i els colors verd i groguenc, com si formara un dibuix estriat. Per dins, la polpa és de color molt clar, pràcticament blanc, amb pipes xicotetes o llavors negres que també recorden les del meló d’Alger.
Beneficis de menjar carabassa
- Ens ajuda a no engreixar-nos. És un aliment que conté molt poques calories, per l’alt contingut en aigua. A més, també presenta gran quantitat de fibra que ens ajudarà a sentir-nos plens, a accelerar i millorar el procés digestiu. Si preparem la carabassa en crema o en puré, este aliment farà que ens omplim abans si el consumim calent, i així aconseguirem consumir menys aliment.
- Protegix la vista. Rica en antioxidants com la vitamina C, la vitamina E i els betacarotens, que han demostrat que són ferramentes excel·lents per a cuidar la salut ocular i previndre el mal degeneratiu.
- Enfortix el sistema immunològic. Els betacarotens presents en esta hortalissa, que l’organisme transforma en vitamina A, són molt beneficiosos per a ajudar-nos a reforçar el sistema immunològic cel·lular, ja que es tracta d’un potent antioxidant natural. Les seues pipes ben picades són molt bones per a eliminar els paràsits intestinals.
-
Regula el trànsit intestinal i prevé el restrenyiment. La carabassa conté una quantitat apreciable de fibra tant soluble com insoluble que ajuda el trànsit intestinal.

Conservació de la carabassa
Per a triar una bona carabassa convé fixar-se en la pell. Si és llisa i fina, pot estar un poc verda. Les millors són les de pell grossa però intacta, amb el peduncle i un pes elevat en relació amb la mida. Així aguantaran uns quants mesos, encara que sempre és millor consumir-les al punt.
I per a conservar-les l’ideal és un lloc fresc i sec. Una vegada partides, a la nevera duren almenys una setmana, cobertes amb film, tapant-ne la pell, o guardades en una bossa perforada.
Usos a la cuina
Abans d’utilitzar la carabassa convé netejar-la amb un drap humit. Per a cuinar-la hi ha diverses opcions:
• Es pot torrar al forn tallada per la meitat i sense llavors, i després buidar-ne la polpa, triturar-la i utilitzar-la en cremes, sopes o purés. Tallada a rodanxes i cuita al forn amb mel i espècies oferix unes postres delicioses i fàcils de preparar.
• Es pot trossejar i deixar-la neta de pell, llavors i fibra abans de cuinar-la al vapor o bullir-la. No convé coure la carabassa en excés, màxim uns 20 minuts; així es preserven el sabor i els nutrients.
Les espècies i plantes aromàtiques li van bé tant en preparacions dolces com salades: canella, vainilla, anís estrelat, cardamom, comí, gingebre, timó, orenga, romer, fenoll, coriandre, cibulet, alfàbega, pebre… També el curri casa molt bé amb la carabassa, sobretot a les sopes. La taronja, ja siga la pell o el suc, li dona un toc àcid. I la salsa de soja servix perfectament per a condimentar-la: si en tallem la polpa en daus grans i la macerem en un adob de salsa de soja amb plantes aromàtiques i all, ens queda un entrant o guarnició per als plats de carn o peix.
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.