Brindar amb cervesa per Nadal
Alguna vegada has pensat de brindar amb cervesa? Ara que s’acosta Nadal, pot ser una manera de renovar el brindis convencional. Brindem?

Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer Academia de la Cerveza
Un any més arriba Nadal, època en què les reunions amb amics, companys de treball o d’estudis i familiars passen quasi sempre al voltant d’una bona taula, i on no falten mai els brindis, ja siguen amb cava, xampany, sidra, vi o… cervesa?
Siguem realistes: si mirem un poc el que passa al voltant nostre, a les cases, els bars i restaurants, potser arribarem a la conclusió que la cervesa no és tan protagonista en estes dates com ho són les altres begudes alcohòliques esmentades, encara que, de totes, és -de lluny- la més consumida al nostre país.
Les raons d’això, segurament, les haurem de buscar en la tradició: celebrar amb bambolles estes festes ve de lluny, i en cada casa d’este país ha sigut freqüent acompanyar els dinars i els sopars de Nadal amb un vi especial, i també destapar a les postres algunes botelles de xampany, cava o sidra en funció de gustos i de pressupostos. Enmig de tantes bambolles, les de la cervesa no han tingut cabuda normalment, potser precisament per ser una beguda tan popular i quotidiana que quedava relegada en les ocasions especials.
Potser hui és el moment de reivindicar la cervesa també per a celebrar els sopars d’empresa, els familiars i la nit de Cap d’Any. La gran varietat d’estils que han aparegut durant l’última dècada de la mà de grans i xicotetes cerveseres, les infinites possibilitats de maridatge gastronòmic i menys contingut alcohòlic convertixen la cervesa en una opció excel·lent per a disfrutar d’estes trobades festives d’una manera més saludable i menys costosa per a les nostres butxaques.

D’esta manera, per a acompanyar els plats de marisc i les saladures tan habituals del període, vos podem recomanar cerveses amb perfils afruitats i un suau toc d’acidesa, com les de blat alemanyes Paulaner (5,5%) o Franziskaner Weissbier (5%).
Si tractem d’harmonitzar amb les típiques elaboracions de carns al forn, ja siguen d’aviram, corder o de qualsevol altre tipus, les cerveses amb més cos i complexitat, com les belgues d’abadia, ens donaran el contrapunt perfecte gràcies als tocs afruitats i especiats. Per exemple, Leffe Blonde (6,6%) o Grimbergen Double Ambrée (6,5%).
I inclús, per a acompanyar el tortell de reis tenim opcions cerveseres com Mahou Maestra Dunkel (6,1%) que, amb els tocs caramel·litzats i records de café, ens proporcionarà un maridatge sorprenent.
Com sempre però, més especialment durant este període, vos recomanem consumir-les amb moderació i responsabilitat.

Salut!
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.