Addicció a les noves tecnologies
Alguns exdirectius de les principals xarxes socials han alçat la veu perquè, segons afirmen, “estan programant el comportament de la gent, impulsats per la dopamina”, causant de la sensació de felicitat en el nostre cervell.

Quantes hores passes al dia en Internet? I en les xarxes socials? Quant de temps pots passar sense consultar el mòbil? Quantes telefonades fas a la setmana? I quants missatges de WhatsApp escrius? Segurament, la resposta són més hores diàries de les que t’imagines i que no has fet cap telefonada l’última setmana. Però este comportament pot ser que no siga del tot voluntari i conscient. T’expliquem per què.
Segons ha denunciat l’exdirectiu de Facebook, Chamath Palihapitiya, que va treballar del 2007 al 2011 en l’empresa, fins i tot com a vicepresident de creixement d’usuaris, “les grans empreses tecnològiques, com Facebook o Youtube, modifiquen els seus algorismes perquè els usuaris augmenten el temps d’ús del seu producte. Això pot provocar addiccions i perills que provenen de l’ús massiu i excessiu de les plataformes socials”.
Les crítiques de Palihapitiya, fetes en l’escola de negocis Stanford Graduate School of Business en novembre de 2018, no apunten només a Facebook, sinó a tot “l’ecosistema de Silicon Valley”, que afecta la resta de servicis digitals. Segons denuncia, “estos cicles de retroalimentació a curt termini, impulsats per la dopamina que hem creat, destruïxen el funcionament de la societat. Sense discursos civils, amb desinformació. És un problema global. Erosiona les bases fonamentals de com les persones es comporten davant seu i entre elles”, simplificant la seua interacció a “emojis” de “cors, m’agrada o polzes amunt”. Palihapitiya recomana prendre’s un “descans” digital, i alerta que “els comportaments de les persones s’estan programant sense que se n’adonen”.

Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.